Pediatrická obezitologie
Z KulanWiki
v ČR se dle monitorování dětské obezity (COSI - Childhood Obesity Surveillance Initiative) v roce 2019:
- nadváhu mělo 6 % chlapců, 7 % dívek
- obezitu mělo 9,3 % chlapců a 8,6 % dívek
hmotnost vztažená k výšce - v percentilovém grafu tělesné hmotnosti stanovíme idální tělesnou hmotnost ve vztahu k dané výšce dítěte a vypočítáme procento nadváhy (mírná obezita 120 - 130 % ideální tělesné hmotnosti, nad 130 % jde o těžkou obezitu
BMI - s využitím percentilových grafů, BMI mezi 85 a 97 percentilem označujeme jako nadvha, BMI nad 97 percentil označujeme nad obezitu, nad 99. percentil jako morbidní obezitu
tělesné složení - měření kožních řas kaliperem, stanovení bioelektrické impedance, hydrodenzitometrie...
příjem energie je dán kombinací objektivní dostupnosti stravy a individuálního jídelního chování
individuální střevní mikrobiom ovlivňuje míru resorpce živin v GIT
Prostá obezita - obezita bez průkazu organické poruchy
Příčiny sekundární obezity:
- hypotyreóza - klesá výdej energie při snížení bazálního metabolismu
- hyperkortizolismus (Cushing, kortikoterapie) - kortisol vyvolává nadměrnou chuť k jídlu
- deficit růstového hormonu - vede k úbytku svalové hmoty a nadbytku tukové tkáně - vypadají obézně i při normálním BMI
- organické léze III. mozkové komory - ádor, operace, vývoijové anomálie, perinatální nebo postnatální trauma - poškození hypotalamu může porušit centrum sytosti a vede k permanentní chuti k jídlu
- Prader-Willi - primární hypotalamická dysregulace
- pseudohypoparatyreóza typu 1A - příčinou nadváhy je snížen bezální termogeneze
- některé další syndromy (Beckwith-Wiedermann..
- sekundární hypotalamická dysregulace při terapii některými psychofarmaky
většina dětí s prostou obezitou jsou obvykle středního nebo vyššího vzrůstu
naopak, většina dětí se sekundární obezitou má sníženou růstovou rychlost a opožděné biologické zrání
pokud po zhodnocení anamnézy a fyzikálního vyšetření přetrvávají pochybnosti o příčině obezity, pátráme po sekundární příčině:
- TSH
- sérová koncentrace kortizolu, odpady kortizolu v moči
- IGF-1
- Parathormon
- Cytogenetické a molkulárněgenetické vyšetření
Patologicky zvýšená chuť k jídlu při monogenní obezitě: (vzácné)
- gen MC4R (melanokortinové receptory)- determinuje jídelní chování a předurčuje k obezitě
- gen pro leptin nebo jeho receptor
- gen pro ghrelinový receptor
- gen pro proopiomelanocortin (POMC)
Komplikace dětské obezity
- riziko progrese obezity do dospělosti (67% prediktivní hodnota)
- kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, dyslipidemie, DM2
- jaterní steatóza
- obstrukční spánková apnoe
- poruchy menstruačního cyklu, PCOS
- komplikace těhotenství
- hirsutismus
- stresová inkontinence
- osteoartróza
- psychické problémy - nízké sebehodnocení, sociální izolace, deprese, úzkosti
- nádorová onemocnění - endometrium, colon, ledviny, žlučník, mamma
Terapie:
multidisciplinární přístup, včetně psychologa, nutricionisty, ev. fyzioterapeuta
metformin u PCOS a DM2
bariatrické výkony
Hormonální regulace jídelního chování
zdravé dítě se nepřejídá, má přirozenou regulaci příjmu potravy i výdeje energie
příjem potravy je dán objektivní dostupností potravy a individuálního jídelního chování
celkový denní příjem energie závisí na velikosti, četnosti a složení porcí jídla
pocit hladu a chuť začít jíst jsou řízeny interakcí vrozených a získaných faktorů - genetických, humorálních, cirkadiánních, environmentálních a sociálních
jídelní chování vychází z centra hladu v laterálním hypothalamu a centru sytosti ve ventromediálním hypothalamu
obě centra získávají vstupní informace prostřednictvím signálů - mechanických (distenze žaludku), neurogenních (vagus a sympatikus) a humorálních
humorální signály přicházejí z tukové tkáně (leptin, adiponektin), z GITu (ghrelin cholecystokinin, obestatin, GLP-1, inzulin, peptid YY)
v nucleus arcuatus hypothalamu jsou receptory zejména pro:
- leptin - přináší informaci o obsahu tuku v adipocytech, je to hormon zodpovědný za kontrolu tukových zásob organismu, koncentrace klesá při hladovění, stoupá při obezitě
- inzulín - informuje o glykémii
- ghrelin - informuje o náplni žaludku, nejvyšší koncentrace je ráno nalačno, po jídle fyziologicky klesá jeho produkce
aferentní informace preferenčně aktivují buďto orexigenní nebo anorexigenní skupiny neuronů
anorexigenní neurony aktivují POMC/CART (proopiomelanocortin/cocanin amphetamine regulated transcript),
- začně se štěpit POMC na melanokortiny, ty aktivují receptory (MC3-R, MC4-R), konečným důsledkem je snížení potravy a zvýšení výdeje energie
- CART se zvyšuje po jídle, zvyšuje se také při konumaci chutných jídel a podlí se na navození příjemných pcitů z jídla, zprostředkovává emoční odpověď na odměnu (dobré jídlo)
orexignní neurony - signalizují pomocí neuropeptidu Y a agouti-related proteinu (AgRP)
Prostřednictvím komplexní aferentní signalizace dokáže nucleus arcuatus koordinovat energetickou homeostázu i z dlouhodobého hlediska a je příčinou selhání dlouhodobého účinku nárazových redukčních diet
hedonická regulace jídelního chování - stimulace k jezení je motivována také líbivými pocity, jsou důvodem proč je potrava přijímána i po nasycení
jde o komplexní systém napojený na jádra v hypothalamu, čichovou i zrakovou dráhu a na amygdalu, přes mediátory:
- endokanabinoidy - endogenní agonisté kanabinoidních receptorů. Vede ke zvýšení chuti k jídlu, aktivaci orexigenních neuronů a směřuje jednání k hledání a konzumaci chutného jídla
- endogenní opioidy - beta endorfin stimuluje příjem vysoce chutných (sladkých a tučných) potravin
- dopamin - ovlivňuje preferenci řivin (při poklesu dopaminergního tonu s věkem stoupá preference sladkých jídel)
- serotonin - uplatňuje se v regulaci nálady, deficit vede k hyperfagii