Výživa
Z KulanWiki
Jednotlivé živiny mají svoji energetickou hodnotu, která se udává v kj/g nebo také v kcal/g; energetická hodnota tuku je 40 kj/g, bílkovin a cukru 17 kj/g . Ethylalkohol má energetickou hodnotu témer 30 kj/ g. Proto také alkoholici málo jedí - energii mají zajištenou príjmem alkoholu (nemají však zajištenou hodnotu biologickou). Optimální složení potravy je 60 % cukru, 25 % tuku a 15 % bílkovin. Energeticky se mohou jednotlivé složky zastupovat, nemohou se však zastupovat stavebne; esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny nemohou být nicím nahrazeny, stejne jako vitamíny
Odhad spotřeby energie:
- 100 - 120 kJ/kg/den (u žen o 10% méně)
- při stresu více (o 25%u elekktivní GIT operace, o 100%u rozsáhlých popálenin III.stupně)
- + 12,5%za každý 1° nad 37°C
- rychlá metoda - přibližný denní příjem v klidu (kcal) = váha v kg x 25
Umělá výživa
sacharidy - 60 - 70% (3-5 g/kg-den)
tuky 30 - 35% 0,7 - 1,2g/kg/den
AMK 8, - 1,8 g/kg/den
biochem hodnocení výživy:
albumin - 35 - 50g/l - poločas asi 18 dní
prealbumin (= transtyretin) - 0,2 - 0,4 g/l, poločas 2 dny - nejužívanější parametr hodnocení výživy
transferin (2-4 g/l)- má asi týden, ale jeho hladiny jsou ovlivněny metabolismem železa
Poruchy výživy
Anorexie
snížený gonadotropin-releasing hormone, vede k amenorrhee
následně snížené i FSH a LH
snížení T3 a T4
- nesnášenlivost chladu
- bradykardie
- zácpa
- suchá, žlutá, šupinatá kůže
- lomivé vlasy, ztráta ochlupení (nebo nadbytek)
- dehydratace + elektrilytová dysbalance
snížení density kostí (vlivem sníženého estrogenu)
anemie, lymfopenie
zvýšená náchylnost k arytmiím (z hypokalemie), nízký tlak, může hrozit srdeční selhání
albumin je dlouho normální
svalovina většinou dobře vyvinutá
spouštěčem bývá nějaký stres
k lékaři příjdou kvůli vtíravým myšlenkám, ne kvůli pocitu nízké váhy
až 20% chronických případů končí předčasným úmrtím
Marasmus
dlouhodobý nedostatek energetického příjmu, "prosté" hladovění
snížení podkožního tuku, svaloviny
hladiny albuminu jsou sníženy jen málo, viscerální tuk taktéž zůstává
Kwashiorkor
snížení příjmu proteinů při dostatečném příjmu kalorií (strava bohatá na škroby, chudá na proteiny)
snížený albumin, Ig, viscerální tuk zůstává, dochází až ke steatóze jater
edém, infekce
podkožní tuk není tolik snížen
Obezita
v Evropě největší výskyt:
- 1. Řecko
- 2. Albánie
- 3. ČR
Overfeeding
při příliš vysokém příjmu energie (na parenterální výživě)
větší problém než hladovění
organizmus nastaven na katabolismus, nedokáže se vypořádat s nadbytečnými kaloriemi a ukládat je
- ukládání tuků do tukové tkáně (což mimo jiné zvyšuje ventilační úsilí)
- ukládání tuku do svalové tkáně (zhoršuje kontrakci)
- steatóza jater (přetěžování jater)