Výživa

Z KulanWiki

(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
Řádka 37: Řádka 37:
 +
== Poruchy výživy ==
 +
'''Anorexie'''
 +
 +
snížený gonadotropin-releasing hormone, vede k amenorrhee
 +
 +
následně snížené i FSH a LH
 +
 +
 +
snížení T3 a T4
 +
* nesnášenlivost chladu
 +
* bradykardie
 +
* zácpa
 +
* suchá, žlutá, šupinatá kůže
 +
* lomivé vlasy, ztráta ochlupení (nebo nadbytek)
 +
* dehydratace + elektrilytová dysbalance
 +
 +
 +
snížení density kostí (vlivem sníženého estrogenu)
 +
 +
anemie, lymfopenie, hypalbuminemie
 +
 +
zvýšená náchylnost k arytmiím (z hypokalemie)
 +
 +
albumin je dlouho normální
 +
 +
svalovina většinou dobře vyvinutá
 +
 +
 +
'''Marasmus'''
 +
 +
dlouhodobý nedostatek energetického příjmu, "prosté" hladovění
 +
 +
snížení podkožního tuku, svaloviny
 +
 +
hladiny albuminu jsou sníženy jen málo, viscerální tuk taktéž zůstává
 +
 +
 +
 +
'''Kwashiorkor'''
 +
 +
snížení příjmu proteinů při dostatečném příjmu kalorií (strava bohatá na škroby, chudá na proteiny)
 +
 +
snížený albumin, Ig, viscerální tuk zůstává, dochází až ke steatóze jater
 +
 +
edém, infekce
 +
 +
podkožní tuk není tolik snížen
 +
 +
 +
 +
'''Obezita'''
 +
 +
v Evropě největší výskyt:
 +
* 1. Řecko
 +
* 2. Albánie
 +
* 3. ČR
 +
 +
 +
 +
'''Overfeeding'''
 +
 +
při příliš vysokém příjmu energie (na parenterální výživě)
 +
 +
větší problém než hladovění
 +
 +
organizmus nastaven na katabolismus, nedokáže se vypořádat s nadbytečnými kaloriemi a ukládat je
 +
* ukládání tuků do tukové tkáně (což mimo jiné zvyšuje ventilační úsilí)
 +
* ukládání tuku do svalové tkáně (zhoršuje kontrakci)
 +
* steatóza jater (přetěžování jater)
[[category:Endokrinologie]]
[[category:Endokrinologie]]

Verze z 28. 4. 2011, 21:44

Jednotlivé živiny mají svoji energetickou hodnotu, která se udává v kj/g nebo také v kcal/g; energetická hodnota tuku je 40 kj/g, bílkovin a cukru 17 kj/g . Ethylalkohol má energetickou hodnotu témer 30 kj/ g. Proto také alkoholici málo jedí - energii mají zajištenou príjmem alkoholu (nemají však zajištenou hodnotu biologickou). Optimální složení potravy je 60 % cukru, 25 % tuku a 15 % bílkovin. Energeticky se mohou jednotlivé složky zastupovat, nemohou se však zastupovat stavebne; esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny nemohou být nicím nahrazeny, stejne jako vitamíny


Odhad spotřeby energie:

  • 100 - 120 kJ/kg/den (u žen o 10% méně)
  • při stresu více (o 25%u elekktivní GIT operace, o 100%u rozsáhlých popálenin III.stupně)
  • + 12,5%za každý 1° nad 37°C
  • rychlá metoda - přibližný denní příjem v klidu (kcal) = váha v kg x 25


Umělá výživa

sacharidy - 60 - 70% (3-5 g/kg-den)

tuky 30 - 35% 0,7 - 1,2g/kg/den

AMK 8, - 1,8 g/kg/den


biochem hodnocení výživy:

albumin - 35 - 50g/l - poločas asi 18 dní

prealbumin (= transtyretin) - 0,2 - 0,4 g/l, poločas 2 dny - nejužívanější parametr hodnocení výživy

transferin (2-4 g/l)- má asi týden, ale jeho hladiny jsou ovlivněny metabolismem železa


Poruchy výživy

Anorexie

snížený gonadotropin-releasing hormone, vede k amenorrhee

následně snížené i FSH a LH


snížení T3 a T4

  • nesnášenlivost chladu
  • bradykardie
  • zácpa
  • suchá, žlutá, šupinatá kůže
  • lomivé vlasy, ztráta ochlupení (nebo nadbytek)
  • dehydratace + elektrilytová dysbalance


snížení density kostí (vlivem sníženého estrogenu)

anemie, lymfopenie, hypalbuminemie

zvýšená náchylnost k arytmiím (z hypokalemie)

albumin je dlouho normální

svalovina většinou dobře vyvinutá


Marasmus

dlouhodobý nedostatek energetického příjmu, "prosté" hladovění

snížení podkožního tuku, svaloviny

hladiny albuminu jsou sníženy jen málo, viscerální tuk taktéž zůstává


Kwashiorkor

snížení příjmu proteinů při dostatečném příjmu kalorií (strava bohatá na škroby, chudá na proteiny)

snížený albumin, Ig, viscerální tuk zůstává, dochází až ke steatóze jater

edém, infekce

podkožní tuk není tolik snížen


Obezita

v Evropě největší výskyt:

  • 1. Řecko
  • 2. Albánie
  • 3. ČR


Overfeeding

při příliš vysokém příjmu energie (na parenterální výživě)

větší problém než hladovění

organizmus nastaven na katabolismus, nedokáže se vypořádat s nadbytečnými kaloriemi a ukládat je

  • ukládání tuků do tukové tkáně (což mimo jiné zvyšuje ventilační úsilí)
  • ukládání tuku do svalové tkáně (zhoršuje kontrakci)
  • steatóza jater (přetěžování jater)
Osobní nástroje