Vitamíny
Z KulanWiki
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí
musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)
v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)
často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)
hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)
hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)
Vlastnosti:
- snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy
- jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů
mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce
nedostatky často u poruch výživy, vstřebávání a metabol. poruch:
- poruchy tvorby a odtoku žluči - poruchy vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích
- krátké střevo, záněty střev
- alkoholismus - nedostatek thiaminu a B12
Obsah |
Vitamín A
karotenoidy, retinol – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant
nedostatek - šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst
zvroj - játra, žloutek, rybí tuk, mrkev
(je teratogenní)
Vitamín D
(chole)kalciferol' – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí
nedostatek - osteomalacie, křivice
zdroj - sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV)
Vitamín E
tokoferol – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony)
nedostatek (je vzácný) - neuropatie, atrofie semenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév
zdroj - rostlinné oleje, obilné klíčky
Vitamín K
fytochinon + metachinon (K1 + K2 - naftochinonové deriváty)
vitamín rozpustný v tucích
nutný pro jaterní syntézu faktorů II, VII, IX, X
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K
ze střeva se resorbují jen je li dostatek žluči
indikace pro podání při: Kanavid
- onemocnění jater a žlučových cest
- sterilizace střev ATB
- antidotum kumarinových derivátů
nedostatek - zvýšené krvácení
zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)
Menadiol - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích
Vitamín B1
thiamin – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus)
při nedostatku - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce (beri-beri)
u alkoholiků (Wernickeho encefalopatie)
zdroj - droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek
Vitamín B2
riboflavin – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie)
při nedostatku - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, anemie, zastavení růstu
zdroj - maso, mléko, játra, kvasnice
Vitamín B3
niacin - vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz
při nedostatku - (při alkoholismu, karcinoidu) křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra (3D diarea, demence, dermatitida – upíři)
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
Vitamín B5
kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy
nedostatek - nervové poruchy, křeče
zdroj - kvasnice, játra, obilí, srdce
Vitamín B6
pyridoxin – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy), pro syntézu hemu
nedostatek - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty
zdroj - játra, vejce, kvasnice, obilí
Vitamín B12
kobalamin', kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba
nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
Kys listová – folacin
metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek
nedostatek - makrocytární anemie, poruchy syntéz bílkovin
zdroj - játra, vejce, kvasnice, listová zelenina
Vitamín H
biotin – koenzym, podporuje růst a dělení buněk
nedostatek - kožní choroby, nechutenství, únava
zdroj - maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie
Vitamín C
kyselina L-askorbová – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu
nedostatek - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje
zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti