Vitamíny
Z KulanWiki
(Založena nová stránka: nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (m…)
Porovnání s novější verzí →
Verze z 19. 9. 2011, 23:24
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet) v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu) často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací) hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza) hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích) Vlastnosti: - snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy - jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce
Obsah |
Vitamín A
– karotenoidy, retinol – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant
- šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst játra, žloutek, rybí tuk, mrkev, (nedostatek v mnoha částech Asie, 0,5M slepých dětí
Vitamín D
– kalciferol – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí - měknutí a deformace kostí, křivice sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV)
Vitamín E
– tokoferol – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony) - atrofie emenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév rostlinné oleje, obilné klíčky
Vitamín K
Kanavid
vitamín rozpustný v tucích
nutný pro jaterní syntézu faktorů II, VII, IX, X
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K
přirozeně se vyskytuje K1, K2
jsou to naftochinonové deriváty (fylochinon)
ze střeva se resorbují jen je li dostatek žluči
vyskytují se v zelenině, je tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)
indikace pro podání při:
- onemocnění jater a žlučových cest
- sterilizace střev ATB
- antidotum kumarinových derivátů
v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi
Menadiol - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích
Vitamín B1
– thiamin – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus) - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce (beri-beri) droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek
Vitamín B2
– riboflavin – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie) - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, zastavení růstu maso, mléko, játra, kvasnice
Vitamín B3
– vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz - křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra (průjem, demence, kyselá citlivá kůže – upíři) játra, maso, střevní bakterie
Vitamín B5
– kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy - nervové poruchy, křeče kvasnice, játra, obilí, srdce
Vitamín B6
– pyridoxin – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy) - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty játra, vejce, kvasnice, obilí
Vitamín B12
– kobalamin, kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba - chudokrevnost, degenerace míšních nervů, záněty jazyka játra, maso, střevní bakterie
Kys listová – folacin
– metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek - poruchy syntéz bílkovin, chudokrevnost játra, vejce, kvasnice, listová zelenina
Vitamín H
– biotin – koenzym, podporuje růst a dělení buněk - kožní choroby, nechutenství, únava maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie
Vitamín C
kys L-askorbová – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi), brambory, vnitřnosti