Vitamíny

Z KulanWiki

(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
(Vitamín B12)
 
(Nejsou zobrazeny 3 mezilehlé verze.)
Řádka 53: Řádka 53:
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K  
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K  
-
ze střeva se resorbují jen je li dostatek žluči  
+
ze střeva se resorbují, jen je li dostatek žluči  
indikace pro podání při: ''Kanavid''
indikace pro podání při: ''Kanavid''
Řádka 63: Řádka 63:
zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)  
zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)  
 +
 +
vysoký obsah vit K (>40 ug/100g) (brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo, majonéza, salátové dressingy)
''Menadiol'' - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích
''Menadiol'' - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích
Řádka 104: Řádka 106:
== Vitamín B12 ==  
== Vitamín B12 ==  
-
''kobalamin''', kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba  
+
'''kobalamin''', kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba  
nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka  
nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka  
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
 +
 +
v jejunu probíhá pasivní absorpce nezávislá na vnitřním faktoru (která by měla dostačovat při dostatečném p.o. příjmu vitaminu B12)
 +
 +
aktivní absorpce je v ileu, je závislá na vnitřním faktoru (má limit cca 1,5 ug vit B12 / den)
 +
 +
kromě dostateečného p.o. příjmu je potřeba dostatek žaludeční kyseliny a vnitřního faktoru
 +
 +
normální hladina kobalaminu je 200-1000ng/l, hodnoty pod 200-400 již vykazují riziko deficitu
 +
 +
větší specifitu i senzitivitu má stanovení biologicky aktivního B12 (holotranskobalamin), normální jsou hodnoty nad 50 pmol/l (hodnoty pod 35 značí deficit
 +
 +
riziko z hypovitaminózy mají diabetici léčení metforminem, uživatelé PPI, antacid, aminosalicyláty, starší osoby, pacienti s onemocněním GIT (celiakie, Crohn, chron. pankreatitida, chron. gastritida, resekce žaludku a střeva), alkoholismus, veganství, hepatopatie
 +
 +
perniciózní anémie (netvoří se vnitřní faktor)
 +
 +
terapie substitucí B12 p.o. nebo i.m.
== Kys listová – folacin ==  
== Kys listová – folacin ==  
Řádka 130: Řádka 148:
zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti  
zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti  
-
 
+
[[category:Metabolismus]]
-
[[category:Endokrinologie]]  
+
[[category:Interna]]
[[category:Interna]]

Aktuální verze z 18. 7. 2021, 10:49

nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí

musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)

v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)

často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)

hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)

hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)

Vlastnosti:

  • snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy
  • jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů

mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce

nedostatky často u poruch výživy, vstřebávání a metabol. poruch:

  • poruchy tvorby a odtoku žluči - poruchy vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích
  • krátké střevo, záněty střev
  • alkoholismus - nedostatek thiaminu a B12

Obsah

Vitamín A

karotenoidy, retinol – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant

nedostatek - šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst

zvroj - játra, žloutek, rybí tuk, mrkev

(je teratogenní)

Vitamín D

(chole)kalciferol' – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí

nedostatek - osteomalacie, křivice

zdroj - sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV)

Vitamín E

tokoferol – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony)

nedostatek (je vzácný) - neuropatie, atrofie semenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév

zdroj - rostlinné oleje, obilné klíčky

Vitamín K

fytochinon + metachinon (K1 + K2 - naftochinonové deriváty)

vitamín rozpustný v tucích

nutný pro jaterní syntézu faktorů II, VII, IX, X

vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K

ze střeva se resorbují, jen je li dostatek žluči

indikace pro podání při: Kanavid

  • onemocnění jater a žlučových cest
  • sterilizace střev ATB
  • antidotum kumarinových derivátů

nedostatek - zvýšené krvácení

zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)

vysoký obsah vit K (>40 ug/100g) (brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo, majonéza, salátové dressingy)

Menadiol - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích

Vitamín B1

thiamin – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus)

při nedostatku - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce (beri-beri)

u alkoholiků (Wernickeho encefalopatie)

zdroj - droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek

Vitamín B2

riboflavin – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie)

při nedostatku - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, anemie, zastavení růstu

zdroj - maso, mléko, játra, kvasnice

Vitamín B3

niacin - vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz

při nedostatku - (při alkoholismu, karcinoidu) křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra (3D diarea, demence, dermatitida – upíři)

zdroj - játra, maso, střevní bakterie

Vitamín B5

kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy

nedostatek - nervové poruchy, křeče

zdroj - kvasnice, játra, obilí, srdce

Vitamín B6

pyridoxin – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy), pro syntézu hemu

nedostatek - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty

zdroj - játra, vejce, kvasnice, obilí

Vitamín B12

kobalamin, kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba

nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka

zdroj - játra, maso, střevní bakterie

v jejunu probíhá pasivní absorpce nezávislá na vnitřním faktoru (která by měla dostačovat při dostatečném p.o. příjmu vitaminu B12)

aktivní absorpce je v ileu, je závislá na vnitřním faktoru (má limit cca 1,5 ug vit B12 / den)

kromě dostateečného p.o. příjmu je potřeba dostatek žaludeční kyseliny a vnitřního faktoru

normální hladina kobalaminu je 200-1000ng/l, hodnoty pod 200-400 již vykazují riziko deficitu

větší specifitu i senzitivitu má stanovení biologicky aktivního B12 (holotranskobalamin), normální jsou hodnoty nad 50 pmol/l (hodnoty pod 35 značí deficit

riziko z hypovitaminózy mají diabetici léčení metforminem, uživatelé PPI, antacid, aminosalicyláty, starší osoby, pacienti s onemocněním GIT (celiakie, Crohn, chron. pankreatitida, chron. gastritida, resekce žaludku a střeva), alkoholismus, veganství, hepatopatie

perniciózní anémie (netvoří se vnitřní faktor)

terapie substitucí B12 p.o. nebo i.m.

Kys listová – folacin

metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek

nedostatek - makrocytární anemie, poruchy syntéz bílkovin

zdroj - játra, vejce, kvasnice, listová zelenina

Vitamín H

biotin – koenzym, podporuje růst a dělení buněk

nedostatek - kožní choroby, nechutenství, únava

zdroj - maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie

Vitamín C

kyselina L-askorbová – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu

nedostatek - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje

zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti

Osobní nástroje