Vitamíny
Z KulanWiki
(Založena nová stránka: nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (m…) |
(→Vitamín B12) |
||
(Není zobrazeno 5 mezilehlých verzí.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí | nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí | ||
+ | |||
musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet) | musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet) | ||
+ | |||
v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu) | v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu) | ||
+ | |||
často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací) | často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací) | ||
+ | |||
hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza) | hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza) | ||
+ | |||
hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích) | hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích) | ||
+ | |||
Vlastnosti: | Vlastnosti: | ||
- | + | * snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy | |
- | + | * jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů | |
+ | |||
mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce | mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce | ||
- | + | nedostatky často u poruch výživy, vstřebávání a metabol. poruch: | |
- | + | * poruchy tvorby a odtoku žluči - poruchy vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích | |
+ | * krátké střevo, záněty střev | ||
+ | * alkoholismus - nedostatek thiaminu a B12 | ||
== Vitamín A == | == Vitamín A == | ||
- | + | '''karotenoidy, retinol''' – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant | |
- | - šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst | + | nedostatek - šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst |
- | játra, žloutek, rybí tuk, mrkev | + | |
+ | zvroj - játra, žloutek, rybí tuk, mrkev | ||
+ | |||
+ | (je teratogenní) | ||
== Vitamín D == | == Vitamín D == | ||
- | + | '''(chole)kalciferol'''' – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí | |
- | - | + | |
- | sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV) | + | nedostatek - osteomalacie, křivice |
+ | |||
+ | zdroj - sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV) | ||
== Vitamín E == | == Vitamín E == | ||
- | + | '''tokoferol''' – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony) | |
- | - atrofie | + | |
- | rostlinné oleje, obilné klíčky | + | nedostatek (je vzácný) - neuropatie, atrofie semenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév |
+ | |||
+ | zdroj - rostlinné oleje, obilné klíčky | ||
== Vitamín K == | == Vitamín K == | ||
- | '' | + | '''fytochinon + metachinon''' (K1 + K2 - naftochinonové deriváty) |
vitamín rozpustný v tucích | vitamín rozpustný v tucích | ||
Řádka 37: | Řádka 53: | ||
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K | vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K | ||
- | + | ze střeva se resorbují, jen je li dostatek žluči | |
- | + | indikace pro podání při: ''Kanavid'' | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | indikace pro podání při: | + | |
* onemocnění jater a žlučových cest | * onemocnění jater a žlučových cest | ||
* sterilizace střev ATB | * sterilizace střev ATB | ||
* antidotum kumarinových derivátů | * antidotum kumarinových derivátů | ||
- | + | nedostatek - zvýšené krvácení | |
- | + | zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB) | |
+ | vysoký obsah vit K (>40 ug/100g) (brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo, majonéza, salátové dressingy) | ||
+ | ''Menadiol'' - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích | ||
+ | == Vitamín B1 == | ||
+ | '''thiamin''' – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus) | ||
+ | při nedostatku - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce ('''beri-beri''') | ||
+ | u alkoholiků (Wernickeho encefalopatie) | ||
- | + | zdroj - droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek | |
- | + | ||
- | + | ||
- | - | + | |
- | droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek | + | |
== Vitamín B2 == | == Vitamín B2 == | ||
- | + | '''riboflavin''' – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie) | |
- | - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, zastavení růstu | + | |
- | maso, mléko, játra, kvasnice | + | při nedostatku - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, anemie, zastavení růstu |
+ | |||
+ | zdroj - maso, mléko, játra, kvasnice | ||
== Vitamín B3 == | == Vitamín B3 == | ||
- | + | '''niacin''' - vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz | |
- | - křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra ( | + | |
- | játra, maso, střevní bakterie | + | při nedostatku - (při alkoholismu, karcinoidu) křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, '''pelagra''' (3D diarea, demence, dermatitida – upíři) |
+ | |||
+ | zdroj - játra, maso, střevní bakterie | ||
== Vitamín B5 == | == Vitamín B5 == | ||
- | + | kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy | |
- | + | ||
- | + | ||
+ | nedostatek - nervové poruchy, křeče | ||
+ | |||
+ | zdroj - kvasnice, játra, obilí, srdce | ||
== Vitamín B6 == | == Vitamín B6 == | ||
- | + | '''pyridoxin''' – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy), pro syntézu hemu | |
- | - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty | + | |
- | + | nedostatek - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty | |
+ | zdroj - játra, vejce, kvasnice, obilí | ||
== Vitamín B12 == | == Vitamín B12 == | ||
- | + | '''kobalamin''', kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba | |
- | - | + | |
- | játra, maso, střevní bakterie | + | nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka |
+ | |||
+ | zdroj - játra, maso, střevní bakterie | ||
+ | |||
+ | v jejunu probíhá pasivní absorpce nezávislá na vnitřním faktoru (která by měla dostačovat při dostatečném p.o. příjmu vitaminu B12) | ||
+ | |||
+ | aktivní absorpce je v ileu, je závislá na vnitřním faktoru (má limit cca 1,5 ug vit B12 / den) | ||
+ | |||
+ | kromě dostateečného p.o. příjmu je potřeba dostatek žaludeční kyseliny a vnitřního faktoru | ||
+ | |||
+ | normální hladina kobalaminu je 200-1000ng/l, hodnoty pod 200-400 již vykazují riziko deficitu | ||
+ | |||
+ | větší specifitu i senzitivitu má stanovení biologicky aktivního B12 (holotranskobalamin), normální jsou hodnoty nad 50 pmol/l (hodnoty pod 35 značí deficit | ||
+ | |||
+ | riziko z hypovitaminózy mají diabetici léčení metforminem, uživatelé PPI, antacid, aminosalicyláty, starší osoby, pacienti s onemocněním GIT (celiakie, Crohn, chron. pankreatitida, chron. gastritida, resekce žaludku a střeva), alkoholismus, veganství, hepatopatie | ||
+ | |||
+ | perniciózní anémie (netvoří se vnitřní faktor) | ||
+ | |||
+ | terapie substitucí B12 p.o. nebo i.m. | ||
== Kys listová – folacin == | == Kys listová – folacin == | ||
- | + | metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek | |
- | - poruchy syntéz bílkovin | + | |
- | játra, vejce, kvasnice, listová zelenina | + | nedostatek - makrocytární anemie, poruchy syntéz bílkovin |
+ | |||
+ | zdroj - játra, vejce, kvasnice, listová zelenina | ||
== Vitamín H == | == Vitamín H == | ||
- | + | '''biotin''' – koenzym, podporuje růst a dělení buněk | |
- | + | ||
- | + | ||
+ | nedostatek - kožní choroby, nechutenství, únava | ||
+ | |||
+ | zdroj - maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie | ||
== Vitamín C == | == Vitamín C == | ||
- | + | '''kyselina L-askorbová''' – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu | |
- | - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje | + | |
- | + | nedostatek - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje | |
- | [[category: | + | zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti |
+ | [[category:Metabolismus]] | ||
[[category:Interna]] | [[category:Interna]] |
Aktuální verze z 18. 7. 2021, 10:49
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí
musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)
v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)
často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)
hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)
hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)
Vlastnosti:
- snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy
- jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů
mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce
nedostatky často u poruch výživy, vstřebávání a metabol. poruch:
- poruchy tvorby a odtoku žluči - poruchy vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích
- krátké střevo, záněty střev
- alkoholismus - nedostatek thiaminu a B12
Obsah |
Vitamín A
karotenoidy, retinol – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant
nedostatek - šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst
zvroj - játra, žloutek, rybí tuk, mrkev
(je teratogenní)
Vitamín D
(chole)kalciferol' – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí
nedostatek - osteomalacie, křivice
zdroj - sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV)
Vitamín E
tokoferol – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony)
nedostatek (je vzácný) - neuropatie, atrofie semenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév
zdroj - rostlinné oleje, obilné klíčky
Vitamín K
fytochinon + metachinon (K1 + K2 - naftochinonové deriváty)
vitamín rozpustný v tucích
nutný pro jaterní syntézu faktorů II, VII, IX, X
vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K
ze střeva se resorbují, jen je li dostatek žluči
indikace pro podání při: Kanavid
- onemocnění jater a žlučových cest
- sterilizace střev ATB
- antidotum kumarinových derivátů
nedostatek - zvýšené krvácení
zdroj - v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)
vysoký obsah vit K (>40 ug/100g) (brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo, majonéza, salátové dressingy)
Menadiol - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích
Vitamín B1
thiamin – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus)
při nedostatku - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce (beri-beri)
u alkoholiků (Wernickeho encefalopatie)
zdroj - droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek
Vitamín B2
riboflavin – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie)
při nedostatku - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, anemie, zastavení růstu
zdroj - maso, mléko, játra, kvasnice
Vitamín B3
niacin - vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz
při nedostatku - (při alkoholismu, karcinoidu) křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra (3D diarea, demence, dermatitida – upíři)
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
Vitamín B5
kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy
nedostatek - nervové poruchy, křeče
zdroj - kvasnice, játra, obilí, srdce
Vitamín B6
pyridoxin – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy), pro syntézu hemu
nedostatek - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty
zdroj - játra, vejce, kvasnice, obilí
Vitamín B12
kobalamin, kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba
nedostatek - makrocytární anemie, polyneuropatie, záněty jazyka
zdroj - játra, maso, střevní bakterie
v jejunu probíhá pasivní absorpce nezávislá na vnitřním faktoru (která by měla dostačovat při dostatečném p.o. příjmu vitaminu B12)
aktivní absorpce je v ileu, je závislá na vnitřním faktoru (má limit cca 1,5 ug vit B12 / den)
kromě dostateečného p.o. příjmu je potřeba dostatek žaludeční kyseliny a vnitřního faktoru
normální hladina kobalaminu je 200-1000ng/l, hodnoty pod 200-400 již vykazují riziko deficitu
větší specifitu i senzitivitu má stanovení biologicky aktivního B12 (holotranskobalamin), normální jsou hodnoty nad 50 pmol/l (hodnoty pod 35 značí deficit
riziko z hypovitaminózy mají diabetici léčení metforminem, uživatelé PPI, antacid, aminosalicyláty, starší osoby, pacienti s onemocněním GIT (celiakie, Crohn, chron. pankreatitida, chron. gastritida, resekce žaludku a střeva), alkoholismus, veganství, hepatopatie
perniciózní anémie (netvoří se vnitřní faktor)
terapie substitucí B12 p.o. nebo i.m.
Kys listová – folacin
metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek
nedostatek - makrocytární anemie, poruchy syntéz bílkovin
zdroj - játra, vejce, kvasnice, listová zelenina
Vitamín H
biotin – koenzym, podporuje růst a dělení buněk
nedostatek - kožní choroby, nechutenství, únava
zdroj - maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie
Vitamín C
kyselina L-askorbová – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu
nedostatek - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje
zdroj - zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi, šípek), brambory, vnitřnosti