Vitamíny

Z KulanWiki

(Rozdíly mezi verzemi)
Přejít na: navigace, hledání
(Založena nová stránka: nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (m…)
Řádka 1: Řádka 1:
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí  
nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí  
 +
musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)  
musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)  
 +
v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)  
v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)  
 +
často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)  
často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)  
 +
hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)  
hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)  
 +
hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)  
hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)  
 +
Vlastnosti:  
Vlastnosti:  
-
- snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy  
+
* snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy  
-
- jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů  
+
* jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů  
-
mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce
+
-
+
mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce
== Vitamín A ==
== Vitamín A ==

Verze z 19. 9. 2011, 23:24

nízkomolekulární organické látky, v malých množstvích nezbytné pro život, pro průběh životních funkcí

musí být přítomny v potravě, jsou esenciální (mikroorganismy a houby je mohou vytvářet)

v potravě přijímány jako hotové, nebo jako provitamíny (přemění se na vitamíny v organismu)

často jsou koenzymy, některé působí jako antioxidanty – (chrání buněčné struktury před oxidací)

hypovitaminóza – brzdí enzymovou aktivitu, může dojít k vážnému poškození organismu (avitaminóza)

hypervitaminóza – předávkování vitamíny (těmi co jsou rozpustné v tucích)

Vlastnosti:

  • snadno podléhají oxidaci, může být urychlena zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy
  • jsou to deriváty heterocyklů, sacharidů, izoprenoidů

mohou být rušeny antivitamíny – většinou mají podobnou strukturum ale bez biochemické funkce

Obsah

Vitamín A

– karotenoidy, retinol – složka zrakových pigmentů, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant

- šeroslepost, slepost, vysychání rohovky, spojivky, sliznice, loupání kůže, zpomalený růst játra, žloutek, rybí tuk, mrkev, (nedostatek v mnoha částech Asie, 0,5M slepých dětí

Vitamín D

– kalciferol – řídí metabolismus vápníku a fosforu, vstřebávání a ukládání do kostí - měknutí a deformace kostí, křivice sluneční záření, rybí tuk, játra, máslo, žloutek (pigment melanin v kůži brání pronikání UV)

Vitamín E

– tokoferol – antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz (gonadotropní hormony) - atrofie emenných kanálků, zastavení spermiogeneze, potraty, svalová ochablost, poruchy cév rostlinné oleje, obilné klíčky

Vitamín K

Kanavid

vitamín rozpustný v tucích

nutný pro jaterní syntézu faktorů II, VII, IX, X

vit K se oxiduje na epoxid vitaminu K

přirozeně se vyskytuje K1, K2

jsou to naftochinonové deriváty (fylochinon)

ze střeva se resorbují jen je li dostatek žluči

vyskytují se v zelenině, je tvořen střevními bakteriemi (nedostatečně při vybití širokospektrými ATB)

indikace pro podání při:

  • onemocnění jater a žlučových cest
  • sterilizace střev ATB
  • antidotum kumarinových derivátů

v potravě v listové zelenině, játrech, tvořen střevními bakteriemi

Menadiol - syntetický derivát, indikace při sekundárních hypoprotrombinémiích




Vitamín B1

– thiamin – metabolismus sacharidů (krebsův cyklus) - únava, křeče, trávící poruchy, nervové poruchy, obrna, poruchy resorpce (beri-beri) droždí, obilí, játra, luštěniny, žloutek

Vitamín B2

– riboflavin – součást flavoproteinů, oxidačně-redukční procesy (dýchání, uvolňování energie) - záněty, koutků rtů, poškození sliznic, kůže, zastavení růstu maso, mléko, játra, kvasnice

Vitamín B3

– vit PP, kys nikotinová, nikotinamid – součást NAD, NADP, koenzymy oxidoreduktáz - křeče, nervové poruchy, ztráty vědomí, pelagra (průjem, demence, kyselá citlivá kůže – upíři) játra, maso, střevní bakterie

Vitamín B5

– kys. pantothenová – základ koenzymu A, syntéza bílkovin, oxidačně redukční procesy - nervové poruchy, křeče kvasnice, játra, obilí, srdce


Vitamín B6

– pyridoxin – součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transaminázy) - poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznice, epileptické záchvaty játra, vejce, kvasnice, obilí


Vitamín B12

– kobalamin, kyanokobalamin pouze u živočichů, metabolismus nukleových kyselin, krvetvorba - chudokrevnost, degenerace míšních nervů, záněty jazyka játra, maso, střevní bakterie

Kys listová – folacin

– metabolismus aminokyselin, nezbytný pro tvorbu červených krvinek - poruchy syntéz bílkovin, chudokrevnost játra, vejce, kvasnice, listová zelenina

Vitamín H

– biotin – koenzym, podporuje růst a dělení buněk - kožní choroby, nechutenství, únava maso, játra, vejce, kvasnice střevní bakterie


Vitamín C

kys L-askorbová – vstřebávání železa, tvorba kolagenu, červených krvinek, srážení krve, protilátky, antioxidant, odolnost proti stresu - zánět dásní, krvácení, snížená odolnost k infekcím, kurděje zelenina, ovoce (černý rybíz, kiwi), brambory, vnitřnosti

Osobní nástroje