Klinická biochemie
Z KulanWiki
(Založena nová stránka: skripta - Racek - klinická biochemie (testy) nebo Masopust, Zima cskb.cz sekk.cz (systém externí kontroly kvality 2/3 chyb vznikají v preanalytické fázi (odb…) |
|||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 25: | Řádka 25: | ||
'''NaF''' + EDTA - antiglykolytický prvek, umožňující měření Glc i po delší době, je to inhibitor glykolýzy | '''NaF''' + EDTA - antiglykolytický prvek, umožňující měření Glc i po delší době, je to inhibitor glykolýzy | ||
+ | |||
+ | |||
+ | alkohol v krvi výrazně zvyšuje osmolalitu | ||
+ | |||
+ | osmolalita = 2x Na<sup>+</sup> + urea + Glc | ||
+ | |||
+ | iontogram se dělá v závislosti na pH | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Dg sensitivita = Správně pozitivní / SP + FP | ||
+ | |||
+ | Dg specifita = SN / (SN + FN) | ||
+ | |||
+ | Dg efektivita = (SP + SN) / (SP + FP + SN + FN) | ||
+ | |||
+ | cut off hodnota = diskriminační hodnota, kterou si zvolíme abychom odlišili zdravé od nemocných | ||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | [[category:Interna]] |
Aktuální verze z 13. 3. 2011, 13:17
skripta - Racek - klinická biochemie (testy)
nebo Masopust, Zima
cskb.cz
sekk.cz (systém externí kontroly kvality
2/3 chyb vznikají v preanalytické fázi (odběr, identifikace a transport vzorku)
v séru je trochu víc K+, laktátu, LD a amoniaku než v plazmě
v 3. trimestru je zvýšeno ALP
alkohol ovlivní osmolalitu (osmolalita = 2x Na+ + urea + glukóza) osmotický gradient
Kouření je KI u vyšetření žaludeční sliznice a u dechových testů (CoHb je 5 - 10 ppm, zvýšené CEA)
pokud je hemolýza vzorku, tak zvýšený K+, LD, ALP, AST, ALT, celková bílkovina, bilirubin
nejvíce časem je ovlivněno ABR, amoniak, laktát
NaF + EDTA - antiglykolytický prvek, umožňující měření Glc i po delší době, je to inhibitor glykolýzy
alkohol v krvi výrazně zvyšuje osmolalitu
osmolalita = 2x Na+ + urea + Glc
iontogram se dělá v závislosti na pH
Dg sensitivita = Správně pozitivní / SP + FP
Dg specifita = SN / (SN + FN)
Dg efektivita = (SP + SN) / (SP + FP + SN + FN)
cut off hodnota = diskriminační hodnota, kterou si zvolíme abychom odlišili zdravé od nemocných